- z zakresu rozwiązywania typowych problemów inżynieryjnych.
- dotyczącą budowy narzędzi, maszyn i ich podzespołów stosowanych w produkcji rolnej oraz eksploatacji maszyn i regulacji urządzeń technicznych stosowanych w produkcji rolnej.
- na temat kompleksowego działania czynników determinujących rozwój obszarów wiejskich.
- na temat technologii stosowanych w produkcji rolniczej.
UMIEJĘTNOŚCI
Absolwent kierunku technik rolnik wykonuje opisy techniczne i schematy technologiczne procesów, technologii i środków technicznych, wykorzystuje techniki modelowania dla wspomagania kontroli procesów technologicznych.
Identyfikuje i ocenia wady i zalety podejmowanych działań w zakresie techniki rolniczej oznacza podstawowe właściwości fizyczne materiałów pochodzenia roślinnego i gleby, sporządza bilans masy i energii dla pomieszczeń, technologii i procesów.
Opisuje i projektuje sposoby optymalizacji warunków produkcji roślinnej wykorzystując znajomość metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów oraz potencjału środowiska w celu maksymalizacji wielkości i jakości plonu.
Identyfikuje i opisuje czynniki determinujące dobrostan zwierząt i sposoby jego kształtowania.
Rozpoznaje i analizuje rekreacyjno-społeczne funkcje przestrzeni rolniczej i środowiska przyrodniczego. Ponadto posiada wiedzę z zakresu polityki rozwoju obszarów wiejskich, w tym Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki, zarządzania, rachunkowości i marketingu w działalności rolniczej. Analizuje i ocenia właściwości podstawowych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz sposoby ich wykorzystania, a także planuje technologie ich produkcji.
Dokonuje analizy ekonomicznej w zakresie działalności rolniczej na poziomie własnego gospodarstwa.
KOMPETENCJE
Absolwent kierunku technik rolnik rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, inspiruje i organizuje proces uczenia innych osób.
Wykazuje otwartość na postęp techniczny w dziedzinie informatyzacji, potrafi współdziałać i pracować w grupie przyjmując rożne role i podejmując odpowiedzialność za pracę zespołu, ma świadomość pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej, w tym wpływu na środowisko, ma świadomość zalet i zagrożeń wynikających z działalności w szeroko rozumianym rolnictwie.
Ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania się i samodoskonalenia w dziedzinie techniki rolniczej. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy!
PERSPEKTYWY ZAWODOWE
- we własnych gospodarstwach rolnych,
- zakładach świadczących usługi na rzecz rolnictwa,
- punktach naprawy i sprzedaży sprzętu dla rolnictwa,
- zakładach produkcyjnych i naprawczych maszyn rolniczych,
- przedsiębiorstwach produkcji biomasy i pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych,
- organach administracji samorządowej KIR.
PREDYSPOZYCJE
Praca w tym zawodzie wymaga znacznego wysiłku fizycznego. Duże znaczenie ma zdrowie i ogólna dobra kondycja fizyczna. Technik rolnik kieruje i obsługuje pojazdy i maszyny rolnicze, co wymaga sprawności narządu wzroku oraz refleksu, a także przestrzegania zasad bezpieczeństwa. Osoby zatrudnione w tym zawodzie powinny posiadać zdolności organizacyjne nieodzowne przy kierowaniu i zarządzaniu w gospodarstwie oraz organizowaniu procesu produkcyjnego. Powinny również posiadać umiejętność szybkiego i trafnego podejmowania decyzji, np. ze względu na zmieniające się warunki pogodowe. Pożądaną umiejętnością jest również wytrwałość i cierpliwość, ponieważ praca w rolnictwie jest trudna. Wykonując prace rolnicze wskazane jest być spostrzegawczym i posiadać umiejętność prowadzenia obserwacji, np. wzrostu i rozwoju roślin, określania składu i budowy gleby. W zawodzie tym wskazane są zainteresowania techniczne, przyrodnicze, chemiczne i ekonomiczne.
Ukończenie szkoły i dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe dają pełne uprawnienia rolnicze uznawane w całej Unii Europejskiej.